TOOTHCare

ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ

Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα, είναι κατασκευές τιτανιου οι οποίες υποκαθιστούν την ρίζα ενός δοντιού. Για τον πολύ κόσμο η θεραπεία με οδοντικά εμφυτεύματα είναι κάτι το εντελώς καινούργιο, κάτι που μοιάζει με ένα όνειρο που τώρα επιτέλους πραγματοποιήθηκε. Όμως δεν είναι τίποτα περισσότερο από την εξέλιξη μίας λύσης που σήμερα είναι η ιδανικότερη αλλά ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ΄50 από την παρατήρηση ενός σουηδού επιστήμονα ότι το τιτάνιο ως υλικό μπορεί να γίνει ένα σώμα με το οστούν με μια διαδικασία που ονομάζεται οστεοενσωμάτωση. Τα μεγάλα ποσοστά επιτυχίας (πάνω από 95 %) καθως και η μακροβιότητα τους στο στόμα μετατρέπουν την ερώτηση θα έχω ένα καλό αποτέλεσμα στην βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει αυτήν την στιγμή τίποτα καλύτερο από αυτήν την λύση.

Τι επιπτώσεις έχει η απώλεια των δοντιών;

Τα πιο συχνά προβλήματα που δημιουργούνται από την απώλεια των δοντιών είναι:

 • Η αλλαγή της εμφάνισης του προσώπου από την απορρόφηση του οστού που στήριζε τα δόντια
 • Η περιορισμένη ικανότητα μάσησης
 • Η μετακίνηση των γειτονικών δοντιών
 • Ο πόνος
 • Το μη ελκυστικό χαμόγελο
 • Η χαμηλή αυτοπεποίθηση

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια όταν υπήρχε απώλεια ενός η περισσότερων δοντιών η λύση ήταν το τρόχισμα των διπλανών δοντιών με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται και η κατασκευή μίας ακίνητης γέφυρας ή ενός κινητού μηχανήματος. Αν έλλειπαν όλα τα δόντια τότε αναγκαστικά ο ασθενής έπρεπε να φορέσει μια μασέλα η οποία με τα χρόνια λόγω της ατροφίας του οστού μετά από διαδοχικά και αναπόφευκτα γεμίσματα γινόταν άχρηστη.

Ο ασθενής με μια προσθετική εργασία ακατάλληλη πλέον είχε να αντιμετωπίσει αισθητικά, λειτουργικά, αλλά ακόμα περισσότερο ψυχολογικά προβλήματα καθώς όχι μόνο έδειχνε αλλά και αισθανόταν αρκετά μεγάλος

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των εμφυτευμάτων;

Σήμερα όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Τα εμφυτεύματα αποτελούν την ιδανική λύση επιλογής σήμερα για την αντιμετώπιση της έλλειψης των δοντιών.

 

Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά τους είναι:

 

 • Δεν απαιτούν τροχισμό των διπλανών δοντιών
 • Στατιστικά έχουν τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας σε σχέση με όλες τις εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές
 • Εμποδίζουν την περαιτέρω απώλεια οστού
 • Τα δόντια που κατασκευάζονται πάνω τους είναι σαν τα φυσικά
 • Βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που τα φέρουν

Ποια είναι τα βήματα της θεραπείας με τα εμφυτεύματα;

Προηγείται η σωστή μελέτη του ασθενή αναφορικά με τον αν έχει το απαραίτητο οστούν σε ύψος και εύρος για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.

 

Αν αυτό δεν υπάρχει τότε υπάρχει ακόμη και η δυνατότητα δημιουργίας οστού με πρόσθετες εγχειρητικές τεχνικές. Ακολουθεί η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων που παραμένουν καλυμμένες από τα ούλα για 3 ή 6 μήνες. (Εικ. 2 ριζόμορφες βίδες τιτανίου)

 

Ακόμη υπάρχει η δυνατότητα σήμερα την μία μέρα να τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα και την επομένη ο ασθενής πάνω σε αυτά να δεχτεί προσωρινά δόντια μέχρι την παρέλευση του αναγκαίου διαστήματος οστεοενσωμάτωσης. Στην συνέχεια ακολουθεί η αποκάλυψη των εμφυτευμάτων και η αποκατάστασή τους με τα κατάλληλα δόντια τα οποία δεν διαφέρουν στην συμπεριφορά τους από τα φυσικά. (Εικ. 3)

Η ιδανική τοποθέτηση και διατήρηση των εμφυτευμάτων προϋποθέτει ότι αυτά σε καμία περίπτωση δεν διαφέρουν αισθητικά από τα παρακείμενα φυσικά δόντια και ότι ο ασθενής τα περιποιείται όπως και όλα υπόλοιπα (Εικ. 4 και 5)

Είναι πραγματικότητα ότι η τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων είναι επώδυνη;

Άλλος ένας μύθος που οφείλουμε να καταρρίψουμε. Στις περισσότερες εμφυτευματικές θεραπείες γίνεται τοπική αναισθησία, οπότε ο ασθενής δεν αισθάνεται πόνο στην διάρκεια της επέμβασης. Ανάλογα με τον αριθμό των εμφυτευμάτων αλλά και τη χειρουργική διαδικασία που πρόκειται να τοποθετηθούν, μπορεί να υπάρξει οίδημα/πρήξιμο για λίγες μέρες μετά την επέμβαση. Για την ανακούφιση από τον πόνο χορηγείται στον ασθενή φαρμακευτική αγωγή, όπως ήπια αναλγητικά και αντιβίωση. Η τήρηση των μετεγχειρητικών οδηγιών είναι τα Α και το Ω στην ομαλή και ανώδυνη μετεγχειρητική πορεία.

 

Είναι απαραίτητο να τοποθετήσω ένα εμφύτευμα για κάθε δόντι που έχω χάσει; Όχι. Το πόσα εμφυτεύματα θα τοποθετηθούν είναι συνάρτηση του είδους της προσθετικής εργασίας που θα επιλεγεί καθώς και του αριθμού των δοντιών που έχουν εξαχθεί. Κάθε ασθενής είναι μοναδικός και αντιμετωπίζεται σαν ξεχωριστή οντότητα προκειμένου να αποφασιστεί ο ακριβής αριθμός εμφυτευμάτων που χρειάζονται για να καλυφθούν οι ανάγκες του.

Μήπως είμαι πολύ μεγάλος σε ηλικία για οδοντικά εμφυτεύματα;

Η γενική υγεία και η επιθυμία να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής είναι περισσότερο σημαντικά από την ηλικία όταν κάποιος προσπαθεί να αποφασίσει αν θέλει να θεραπευτεί με οδοντικά εμφυτεύματα. Άλλωστε όταν τα εμφυτεύματα εφευρέθηκαν χρησιμοποιήθηκαν για τους περισσότερο ηλικιωμένους ασθενείς που είχαν χάσει όλα τα δόντια τους και υπέφεραν από την χρήση των συμβατικών ολικών οδοντοστοιχιών.

Πόσο είναι το προσδόκιμο ζωής των εμφυτευμάτων;

Η διατήρηση μιας σωστής και συστηματικής υγιεινής θα εξασφαλίσει το μεγαλύτερο χρόνο ζωής των εμφυτευμάτων. Τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως τα οδοντικά εμφυτεύματα παραμένουν επιτυχημένα ακόμη και μετά από 30 χρόνια χρήσης με ποσοστό επιβίωσης των προσθετικών εργασιών που στηρίζουν πάνω από 95% Ο ασθενής πρέπει να φροντίζει για την καθημερινή αφαίρεση της πλάκας, με σωστό βούρτσισμα των δοντιών και τη χρήση του οδοντικού νήματος, καθώς και να επισκέπτεται τον οδοντίατρό του τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο για να γίνεται ο έλεγχος και συντήρηση/καθαρισμός των εμφυτευμάτων. Το κάπνισμα ή η άσκηση υπερβολικής πίεσης σε εμφυτεύματα που τοποθετήθηκαν πρόσφατα καθώς και το σφίξιμο των δοντιών μπορεί να αποτελέσουν παράγοντες που οδηγούν σε αποτυχία και για αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται ή να ελέγχονται.

Πόσο είναι το προσδόκιμο ζωής των εμφυτευμάτων;

Το κόστος της θεραπείας με εμφυτεύματα ποικίλλει και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ο αριθμός των δοντιών που θα αντικατασταθούν και ο αριθμός των εμφυτευμάτων που θα τα στηρίζουν. Για να ξέρετε το ακριβές κόστος τους πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό. Στο βάθος του χρόνου η λύση με οδοντικά εμφυτεύματα αποδεικνύεται οικονομικότερη των εναλλακτικών διότι οι εργασίες σε εμφυτεύματα αντέχουν περισσότερο στον χρόνο και δεν χρειάζονται συχνά αντικατάσταση.

ΤΟΟΤΗCare

Πέτρος Σπίνος DDS-MSc
Ειδικός Χειρουργός Στόματος

Αποκλειστική Άσκηση
Χειρουργική Στόματος
Εμφυτευματολογία
Ακτινολογία

ΩΡΑΡΙΟ

Δευτέρα έως Παρασκευή 8.30 εως 21.00

Τετάρτη 8.30 έως 15.00

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ